Decembar je! A gde je sneg?! Da li i vama kao i nama zima nema pravu draž dok se sve oko nas ne zabeli? U to ime vam danas pripremamo jednu snežno belu tortu savršenog ukusa i savršene strukture! Ona krcka, ona je kremasta, ujedno i jaka i blaga, savršena uz kafu- Beze torta! Beze korice su zapravo korice koje podsećaju na puslice- princip pripreme je sličan. To ujedno znači da kada se odlučite da napravite ovu poslasticu, potrebno je da izdvojite nešto više vremena, jer se korice lagano suše u rerni! Ali, verujte, vredna je svakog truda! U nastavku pročitajte recept koji sam dobila od bake (zaista sam ga dobila od bake, nisam to rekla zato što zvuči poetičnije )!
Bakina beze torta
Korica:
4 belanca
9 kašika šećera
Fil:
16 žumanaca
1 celo jaje
250g šećera
200g putera
100ml mleka
200 g pečenih iseckanih lešnika
I još dodati 4 kesice šlaga
Priprema:
Umutiti belanca i šećer i osušiti četiri korice na 150 stepeni sat i deset minuta.
Fil: Na pari kuvati 16 žumanaca, 1 celo jaje i 250g šećera. Kada je skuvano, dodati prethodno umućenu smesu od 200g putera i 100ml mleka i nastaviti kuvanje. Kada se zgusne, u smesu dodati 200g iseckanih lešnika.
Hladne kore premazati hladnim filom!
Umutiti šlag sa kiselom vodom i ukrasiti tortu!
Uživajte!