Pravi je trenutak da članove svoje porodice obradujete jednim od najvećih italijanskih specijaliteta! Ovaj put sam vam pripremila klasik- lazanje sa mlevenim mesom! Ono što ovaj recept izdvaja od ostalih, pored punoće ukusa, savršenog odnosa bešamela i crvenog sosa, je i jedan poseban začin koji stavljam u bešamel. Recept sam dobila od Italijana (nije fora!) i garantujem da će vas oduševiti! Svi sastojci su lako dostupni, imate ih u obližnjem supermarketu sigurno, a postupak pripreme je više nego jednostavan! U nastavku pročitajte recept, i javite mi utiske kada ga budete isprobali!
Lazanje sa mlevenim mesom
Sastojci:
500g mlevenog mesa
500g kora za lazanju (ja koristim Durum)
Glavica crnog luka
1/2l paradajz soka
1 ravna kašičica origana
Soli po potrebi
Za bešamel sos:
1l mleka
5,6 kašika brašna
80-90g putera
Muskatni orah
200g kačkavalja po želji (trapist, edamer)
Priprema:
Crni luk prodinstati, dodati zatim mleveno meso i lepo ispržiti. Nakon toga dodati paradajz sok, origano i so ili vegetu po potrebi i pustiti da provri. Ukoliko vam je paradajz sok kiselkast, dodajte pola kašičice šećera.
Bešamel:
Istopiti puter na tihoj vatri, dodati brašno i kratko pržiti. Važno je da brašno dodajete polako i da dobro mešate da se ne bi pojavile grmuljice. Skloniti sa ringle dobijenu smesu i u nju polako sipati mleko uz stalno mešanje. Vratiti na tihu vatru i uz stalno mešanje pustiti da se sos zgusne. Kada je gotov, dodati malo rendanog muskatnog oraha i začiniti solju ili vegetom.
U podmazan pleh prvo sipati bešamel, zatim ređati kore, pa crveni sos i ponovo bešamel. Postupak ponoviti još dva puta i na kraju sve zaliti preostalim bešamelom, a preko narendati kačkavalj.
Peći na 200 stepeni oko 45 minuta!
Služiti uz svežu salatu i vino po želji!
Prijatan obrok vam želi vaša Vanja!