Pored toga što je jedno od najpopularnijih zimskih pića,topla čokolada ima puno neverovatnih prednosti. Osim što će vas ugrejati tokom ovih hladnih zimskih meseci, topla čokolada može da poveća vase celokupno zdravlje.
1.Poboljšava rad mozga
Jedno istraživanje je dokazalo da topla čokolada može da poboljša zdravlje mozga i generalno njegov rad. Flavonoidi u toploj čokoladi povećavaju protok krvi i kiseonika u mozak, što vam pomaže da bolje mislite.
2. Sadrži više antioksidansa
Prema istraživanju koje je sprovedeno na Univerzitetu Kornvel, vruća čokolada sadrži više antioksidansa nego zeleni čaj ili vino. Takođe, ona sadrži i više antioksidansa nego obična čokolada, jer se oni oslobađaju kako se ona zagreva. Oni mogu biti odlični saveznici u borbi protiv starenja, bolesti srca i smanjivanju rizika od raka. Takođe, što je čokolada tamnija, to su snažniji antioksidansi.
3. Poboljšava raspoloženje
Ovaj ukusni napitak pomaže u borbi protiv stresa, napetosti i depresije. Naime, vruća čokolada stimuliše ispuštanje endorfina koji pomažu u podizanju raspoloženja. Samo pazite da u nju ne stavite previše šećera. Računica je jednostavna: manje šećera – jača svojstva.
4. Dobra je za zdravlje arterija
A za to su takođe zaslužni flavonoidi, koji smanjuju rizik od srčanih bolesti. Takođe, oni smanjuju krvni pritisak i zdravlje krvnih sudova. Ali, stručnjaci upozoravaju: zbog šećera i masti, nemojte piti više od 2 šoljice na dan.
5. Može pomoći u mršavljenju
Kada se napravi pravilno, topla čokolada je ukusno i niskokalorično piće koje pomaže sprečavanje unosa slatke i visokokalorične hrane, kao što su kolači, torte i krofne.